3 Elemen penting dalam Tanaman Hidroponik

Fungsi media atau substrat di dalam tanaman hidroponik adalah tidak lebih kepada satu tempat untuk tumbuh, bukan apa yang menjadikan tumbuhan itu terus hidup. Unsur-unsur yang penting dalam hidroponik adalah air, oksigen, dan nutrien (nutrien). Tiga elemen ini menyokong kehidupan sesuatu tumbuhan. Keperluan 3 elemen utama ini mesti dipenuhi dengan baik bagi memastikan tanaman tumbuh dengan baik.

Air di dalam sistem hidroponik, mempunyai peranan yang sangat penting. Keadaan air yang digunakan akan memberi kesan kepada hasil Tanaman hidroponik. Sebaik mana nutrien yang digunakan atau sehebat mana sistem hidroponik itu, jika air itu tidak sempurna atau kotor, pertumbuhan pokok juga tidak elok. Oleh itu, menggunakan sumber air yang sihat adalah kunci kejayaan tanaman hidroponik. Air yang diberikan untuk tumbuhan mestilah air yang bersih. Secara asasnya, jika air yang kita gunakan sesuai untuk diminum, maka ia juga sesuai untuk tanaman hidroponik. Ini bermakna air mesti bersih, tidak berbau, tidak berwarna, dan bebas daripada penyakit.

Air yang digunakan untuk hidroponik mesti mempunyai pH yang sesuai. pH merupakan nilai keasidan. Tahap keasidan terdiri daripada 14 peringkat antara 0 hingga 14 dengan nombor 7 ialah tahap keasidan neutral. Semakin kecil nilainya, semakin berasid air itu. Lebih besar nilainya lebih alkali sifatnya. Di dalam hidroponik, kita memerlukan nombor pH dalam lingkungan 5.5 – 6.5. Di bawah pH 5.5, sesetengah nutrien tidak dapat diserap oleh akar, begitu juga jika pH melebihi 6.5 akan menyebabkan pemendapan nutrien tertentu yang menyebabkan kekurangan nutrien untuk tanaman tumbuh secara optimum. Untuk mengetahui jumlah pH kita boleh menggunakan kertas litmus atau perlalatan meter pH.  

——————————————————————————————————

Jom sertai Grup Telegram untuk dapatkan informasi terkini tentang Hidroponik dan download 2 Ebook percuma >> https://t.me/tanamanhidroponik

Leave a Comment

×

Like us on Facebook